Formandens beretning.

Dette års beretning er først og fremmest en status over det år, der er gået. Til sidst i min beretning vil jeg dog se lidt fremad, for det er jo et spændende år, vi er gået ind i.

En helt overordnet status for året lyder sådan her:

 1. Medlemmerne er her stadig – det er jo vores berettigelse
  1. 461 -> 433 medlemmer (minus 28 medlemmer – på to år minus 53 medlemmer). Det er lidt bekymrende og det skal vi i det kommende år prøve at forholde os til.  Vi vil jo stadig gerne være relevante og have relevante tilbud.
 2. Det lykkedes at få svømmeudvalget bemandet, og dermed at få sikret aktiviteterne. Tak, og velkommen!
  1. 89 medlemmer går til svømning. Det taler lidt for sig selv i forhold til, hvor vigtigt det er for os – og for vores naboer i svømmebadet. Vores succes er også deres.
 3. Rock på Økogården – RPØ
  1. Stor indsats af frivillige og kræver rigtigt meget af vores venner – det er ARRANGEMENTET
  1. Økonomi i klar bedring – fra stort minus til cirka nul.
  1. Organisationen er styrket, og satsningen er større end nogensinde. Det er billetsalget i forhold til tidspunktet også. Vi glæder os!
  1. Også vores søde kusine på første sal – FK Fitness – har set vores vej med et stort sponsorat til RPØ. Det er en rigtig god måde at sende penge tilbage til lokalsamfundet. Tak for det.
  1. AG fik Silkeborg kommunes kulturelle iværksætterpris.  Det er fortjent, og vi er stolte og glade på Anna Grethes vegne. Tillykke til AG!
 4. FK 73 blev 50 år
  1. Fødselsdagen blev fejret med en kæmpe fest i telt her udenfor. Der var 150 betalende gæster – og det var en super god aften med glade FKere.
  1. Tak for gaven til ”bryghus-holdet” der stod for festen og praktikken. Det er verdensklasse, og vi er godt nok heldige at have sådan en opbakning. Tak, tak.
 5. Sidste års underskud på foreningsniveau er vendt til et overskud. Vi har stadig god likviditet; det giver tryghed i forhold til vores drift
  1. Periodiseringer (billetsalg til RPØ)
  1. Nyt komfur og emhætte – 40 tkr. – er en stor opgradering, og skal ses i lyset af det vedligehold og den modernisering, som vi prøver lige så stille at holde gang i.
  1. Vores købmand er meget mere end et sted, hvor vi handler. Købmand Thomas Nielsen er en aktiv del af lokalsamfundet, og er i den grad med til at holde gang i vores forening med diverse sponsorater. Det kan selvfølgelig kun lade sig gøre, hvis vi også gør det; altså handler lokalt. Tak til Thomas.
  1. Kommunen var ikke vores medspiller i år – vi har fået underretning om mindre lokale- og medlemstilskud. Øv, hvor er det en dårlig prioritering. Vi giver så meget til samfundet – vi er et kæmpe aktiv, og det er en virkelig dårlig vurdering, at der tages penge fra os. Øv, siger jeg.
 6. Frivilligearrangement
  1. I 2023 samlede vi vores frivillige til en hyggeaften med opsupplering af de grønne trøjer til nye frivillige.
  1. Det var en fin aften, hvor vi bad om, og fik ros og ris, som vi skal arbejde videre med.

Så har jeg lidt highlights fra udvalgene – I kan jo læse årsberetningerne på FK73.dk, hvor der er meget mere.

Kroket – Der har været spillet hele året, tirsdag og torsdag, og der stilles hold under DGI – og det blev til deltagelse til DM i Give. Det blev dog ikke til medaljer, men flot indsats alligevel. Der var 64 deltagere til mix-stævnet, som afholdtes i Kragelund.  Der er en høj gennemsnitsalder til kroket, og desværre falder der medlemmer fra af den årsag. Det er jo trist, når nogen går bort, men omvendt tillader jeg mig at glæde mig over, at man kan dyrke sport og socialt samvær i en høj alder. Jeg ved, at der er meget livskvalitet i det.

Gymnastik – Der er fortsat mange deltagere og ledere, ikke mindst er der også unge ledere. Udvalget er meget aktive og gode til at afprøve nye idéer og tiltag. Årets højdepunkt er selvfølgelig gymnastikopvisningen, hvor de lærte færdigheder vises frem. Der var fyldt hal, glade gymnaster og imponerede pårørende. Det er jo en rigtig familiebegivenhed, hvor forældre og bedsteforældre møder op. Masser af traditioner og foreningsdanmark, når det er bedst.

Fodbold-ungdom – Der har været cirka 25 børn, der har deltaget i fodbold i FK 73 på to forskellige udendørs hold og et futsalhold i hallen. Afdelingen er stadig under udvikling i forhold til, at vi for blot to år siden var tæt på at lukke aktiviteten ned pga. manglende udvalg. Tak til jer, der tog kampen op. Børn skal prøve at spille fodbold.

Fodbold Senior – 2023 var lidt et optursår oven på 2022, der var et genopbygningsår. Sportsligt går det godt, det blev til oprykning til serie 4 for serieholdet, og der er tale om at etablere et syvmands-hold også. Det er virkeligt godt arbejde af udvalget – ros for det. Oldboys holdet spiller fortsat i A-rækken og klarer sig fint der. Der var julebold igen med over 30 deltagere, og jeg kan konstatere, at jeg nu er den ældste aktive til julebold. Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal mene om det, men jeg har da tænkt mig at komme igen til næste år.

Badminton – Der har været en mindre medlemstilbagegang – fra 52 til 39 medlemmer. Det skal dog siges, at der i 2022 var en medlemsfremgang på 40%, så tilbagegangen skal altså ses i lyset af et meget højt udgangspunkt. Udvalget overvejer et nyt tiltag – pickleball (spilles på en badmintonbane, lavt net, særlig ketcher og en perforeret plasticbold. Det bliver spændende at se, om det bider sig fast. Det er for mig at se, den rigtige ”FK-ånd” – prøv noget af, og se, om det dur.

Svømning – Der har været 48 børn og 38 voksne tilmeldt på de forskellige svømmehold. For mig er svømmebadet en af de ting, der gør Kragelund og Frederiksdal til noget særligt. Derfor tillader jeg mig at sige, at det var årets vigtigste sportslige udestående, der blev løst. Tak til jer, der trådte til. Det er der mange, der sætte pris på.

Motion – Løb, cykling og svømning om vinteren i Kjellerup svømmehal er på programmet. Der har været cirka 30 medlemmer hen over sæsonen. For syv ryttere fra cykelteamet var turen til Frankrig højdepunktet – Der var afslutning op ad bjerget La Planche Des Belles (de smukke pigers bjerg). Jeg er spændt på, om bjerget bliver omdøbt til de smukke FK’eres bjerg. Vi får se. Sommerens motionsture blev primært drevet af Henrik Andersen, og der var en stabil gruppe omkring turene. Så et fint år i motionsafdelingen.

e-Sport –  Der har været mellem 25 og 30 medlemmer i løbet af sæsonen. Dermed er medlemstallet stabilseret oven på et stort fald efter Corona. Stemningen sådan en onsdag aften er helt i top. For mig minder det om ungdomsklubben, der var i kælderen  en gang for mange år siden.

Håndbold – Der er mange spillere på damesiden og færre på herresiden, men der er stadig et hold for damer og et hold for herrer. Sportsligt klarer begge hold sig fint i den bedste halvdel af serie 3.

Volleyball – Der er en trup på cirka 20 spillere, og der spilles i hallen om vinteren og på beachvolley banen ved svømmebadet om sommeren. Der er sociale arrangementer, halvsæsonafslutninger og julefrokost. Formanden fortæller, at det sportslige niveau er lidt op og ned, og nogen gange bekymrende lavt. Men til gengæld er der også ind imellem små genialiteter, som giver anledning til gode grin. Det er breddeidræt i den fineste forstand for mig at se. Høj klasse endda.

FKs venner – Der var igen store og rigtigt store arrangementer: Sankthans aften (uden bål), 50-års jubilæumsfest og sponsorcykelløbet.

Det siger sig selv, at der er rigtigt mange frivillige i gang – og en kæmpe tak for det. FK er meget mere end bare en idrætsforening – vi er også med til at gøre Frederiksdal og Kragelund til et federe sted at bo og leve. Vi er stolte over, hvad vi kan sammen. For vi gør det jo sammen.

2024 – RPØ – Jeg er spændt, og jeg tror godt, at jeg kan sige, at vi er spændte. Vi håber, at vi flyver! Der er i hvert fald et godt udgangspunkt, et godt hold, et stærkt navn, og allerede mange solgte billetter og sponsorater. Vi er ikke bare spændte, jeg tør også godt sige, at vi glæder os og vi håber helt vildt, at det bliver det hidtil fedeste RPØ.

Til sidst –

Tak til alle vores sponsorer, ikke bare tak til købmanden, men tak til alle vores sponsorer! Det betyder meget for foreningens muligheder for at lave aktiviteter. Og det er rart med den opbakning, når Silkeborg kommune svigter, og det synes jeg, at de gør.

Og tak til bestyrelsen for en stor indsats og et godt samarbejde. Også tak til alle ledere for alle timerne på græsset, på cyklen på vejen, i ølboderne, i køkkenet, i vandet, i klubhuset og i hallen – TAK!