DSCN1562

God aften – Jeg hedder Erling, og jeg er taler i år som ny formand for FK 73.

Nu har jeg hørt Sankt Hans taler her i mange år, og talerne starter altid med at sige ”Tak, for invitationen…” –  Sådan vil jeg ikke starte, for det er jo FK 73, der er værter for arrangementet her Sankt Hans aften. I stedet vil jeg sige, ”Velkommen, og tak fordi I kom!”.

Helt præcist er det ikke, når jeg siger, at det er FK 73, der holder Sankt Hans aften. Faktisk er det vores aller-bedste venner, nemlig ”FKs venner”, der afholder arrangementet. Det gør de år efter år, og altså også i år, som I kan se. Dem er vi glade for, så jeg vil faktisk gerne, om vi lige giver dem en lille klapsalve…. Tak for indsatsen!

Frivillige har vi jo alle steder i det her lille samfund – Der er mange flere frivillige i Idrætsforeningen, trænere og ledere, der er frivillige i Svømmebadet, der er frivillige omkring forsamlingshusene både i Frederiksdal og Kragelund, der er frivillige omkring plejehjemmet og der er frivillige omkring vores lokale Brugs, vores vandværk, hos spejderne, i menighedsrådet, der er øltapper-hold, der er frivillige i vores lokalråd og ja, der er frivillige alle vegne.

Og det kan jeg godt forstå. For man får rigtigt meget ud af det; ikke i kontant betaling, men på alle andre parametre. Og vi danskere, vi er sammen med hollænderne og svenskerne de europæere, der arbejder mest frivilligt. Og samtidig er vi danskere også i top på listen over verdens mest lykkelige folkefærd. Og den sammenhæng er ikke tilfældig. Det er der forskere, der mener.

»Vi ved, at der er en stærk sammenhæng mellem lykke og frivilligt arbejde, både på samfundsniveau og på individniveau,« Det er der en hollandsk professor, der siger. (Ruut Veenhoven fra Erasmus Universiteit i Rotterdam i Holland). »I samfund, hvor frivilligt arbejde er almindeligt, er den gennemsnitlige borger lykkeligere end i andre samfund…« siger han også. Sagt på godt dansk så betyder det, at effekten af frivilligt arbejde spreder sig som ringe i vandet. Noget af det, der kendetegner os som danskere, er, at vi har stor tillid til andre mennesker. Vi tror grundlæggende, at man kan stole på andre mennesker. Det kunne godt være fordi, vi møder frivillige, der gør noget for andre, uden bagtanker og uden at få betaling for det.

For det enkelte menneske er lykke og frivilligt arbejde direkte forbundet. Nogle studier tyder også på, at frivillige er mere tillidsfulde og selvsikre end andre mennesker. »Lykke gør folk mere aktive og sociale, åbne og tillidsfulde. Mange har forpligtelser i form af job og familie, men de arbejder alligevel frivilligt, fordi de er så aktive.« siger den hollandske professor. Igen, sagt på godt dansk, så giver det energi at være frivillig.

Nu skal det heller ikke være naivt – Jeg ved selvfølgelig godt, at der også er en dagligdag, og det kan være svært at finde nogen til en vagt i svømmebadet eller en dommer til en børnekamp. Og har man ringet til fem og fået nej, så kan det jo godt ende med at tage energi i stedet for at give energi. Heldigvis går det jo godt de fleste gange, og der viser sig en løsning. Det korte af det lange er, at det gør en forskel, selv om det nogen gange er svært.

Men hvad er det så en idrætsforening kan i 2016, og hvad har det med lykke at gøre? Jo, idrætsforeningerne har stadig en stærk kraft, selv om vi lever i en verden, hvor man finder en kæreste på tinder og kan blive gift med en ukendt i et reality-program på TV. Vi kan nemlig noget, som rækker ud over det overfladiske. Vi bringer mennesker sammen i et forpligtende fællesskab. Et fællesskab, hvor vi mødes på tværs af alle vores personlige forskelligheder. Et fælleskab, hvor vi vælger at være sammen om en fælles interesse. Det kan vi her i FK 73 – og det bliver jeg i hvert fald lidt lykkelig af.

Nu har jeg fået lov at være formand for FK 73 i et halvt år. Faktisk var det ikke så svært at blive formand; sandheden var vist, at der var ikke andre, der ville. Og jeg sagde også til min svigerfar, der var formand i 20 år, at så længe holder jeg ikke. Men jeg er ved at ombestemme mig. Man bliver nemlig lidt glad i låget, når man ser alle de ting, der kan lade sig gøre med frivillige. Det kommende år er der nye ting, der kan lade sig gøre – hvis man vender sig rundt, kan man se, at der er sat pæle af til den nye hal. Det giver nye muligheder, som vi vil gribe. Jeg håber, at mange – ikke mindst børn – får glæde af de muligheder, som frivilliges indsats over 20 år nu giver. Her har frivilliges indsats nemlig gjort en forskel. Hallen kom ikke af sig selv, skal jeg hilse og sige.

Så mit budskab her i aften er: Husk at give et skulderklap til de frivillige. Der kommer så mange gode ting ud af det. Lidt poetisk kan man sige: Hver frivillig spreder en lille smule lykke til os alle sammen!

Om lidt skal vi synge midsommervisen, så jeg vil slutte med at sige: Tak fordi I kom, og god sommer!